Dags att rösta!

Inte röstat i EU-valet än? Då är det absolut sista chansen idag och då tycker jag att de som inte röstat än ska ta sig i kragen och palla sig iväg till röstlokalen. Här kommer en lite snabbguide för vad de olika kandidaterna står för.

Centerpartiet
  • Centerpartiet vill sätta människan i centrum genom att integritetsskyddet ska stärkas, en gemensam human och solidarisk flyktingpolitik, ett utökat samarbete mellan brottsförebyggande myndigheter, en stärkt gemensam rättssäkerhet och avkriminalisering av aborter.
  • Centerpartiet vill skapa ett grönt och hållbart Europa genom att EU ska ha en gemensam miljöpolitik med skärpta krav, EU ska ha mer finansiell styrka på miljöområdet genom företagsböter och miljöskatter och det ska finnas en miljödomstol för att se till att miljölagstiftningen efterföljs. 
  • Den fria rörligheten ska utvecklas, EU ska vara en attraktiv arbetsmarknad öppen för människor utanför unionen, näringslivsklimatet för små och medelstora företag måste förbättras, EU:s budget ska reformeras med tonvikt på ökad konkurrenskraft och miljöhänsyn.
Feministiskt Initiativ
  • Feministiskt Initiativ vill att självbestämmandet över den egna kroppen ska ses som en mänsklig rättighet. Partiet anser att aborträtten i dagsläget inskränks under trycket från familjefundamentalistiska och religiösa krafter.
  • EU bör ha en EU-kommissionär för jämställdhet och en för antidiskriminering. Jämställdhetsfrågorna ska ges status och prioritet i parlamentet.
  • Feministiskt Initiativ menar att bristen på förskola och barnomsorg, samt idén om mannen som familjeförsörjare, är allvarliga hinder för jämställda relationer och ekonomisk utveckling i EU:s medlemsländer. Därför vill partiet skapa ett mål för att tillhandahålla barnomsorg för 90 procent av alla barn inom EU.
Folkpartiet
  • Den fria rörligheten är viktig för Folkpartiet. Alla ska ha rätt att söka sjukvård i andra länder. EU-medborgare ska kunna resa utan pass mellan alla medlemsländer. Det ska vara lättare att resa in i EU för människor som söker asyl och det ska finnas arbetstillstånd som innefattar hela EU.
  • Folkpartiet vill införa vad de kallar en klimatsmart europeisk energipolitik, minska utsläppen till lägsta kostnad, satsa på forskning och utveckling, minska utsläppen i Europa genom mer kärnkraft i Europa, och satsa på klimatvänliga transporter.
  • Folkpartiet vill att polis, tull och åklagare i medlemsländerna ska få större möjligheter att samarbeta och utbyta information över gränserna, även med länder utanför EU. Kampen mot människohandel och sexuellt utnyttjande av barn bör prioriteras särskilt. Folkpartiet vill att EU ska ha en gemensam polisstyrka och en europeisk åklagarmyndighet.
Junilistan
  • Junilistan vill stoppa överföringen av makt från Sverige till EU. Därför är de motståndare till Lissabonfördraget. Junilistan menar att frågor såsom arbetsrätt, skogspolitik, bostadspolitik, energipolitik, och invandringspolitik ska bestämmas av de enskilda medlemsländerna.
  •  Enligt Junilistan bör EU ha en gemensam miljöpolitik då EU-medlemskapet kan bidra till lösningar på flera av de utmaningar som Europa står inför. Miljöproblem som inte är gränsöverskridande ska dock inte tas upp på EU-nivå överhuvudtaget.
  • Junilistan vill halvera EU-länders medlemsavgift. Junilistan arbetar också för att granska korruption och bedrägerier inom unionen. Dessutom vill Junilistan se till att EU-parlamentarikernas löner ska motsvara en riksdagsledamots lön i hemlandet.
Krisdemokraterna
  • EU ska axla ett globalt ledarskap för att hejda klimatförändringarna. Kristdemokraterna vill att EU ska avsätta en större andel av budgeten till klimatåtgärder. Till 2020 vill Kristdemokraterna att EU ska minska koldioxidutsläppen med minst 30 procent.
  • EU ska ta en mer aktiv roll för att lösa finanskrisen. Kristdemokraterna anser att det behövs en samordnad övervakning av finansmarknaderna och vill även inrätta en värdekommission för att förbättra etiken och ett bedrägeriråd som ska agera mot fusk med EU-pengar.
  • EU måste effektivisera arbetet motbrottslighet och terrorism. Kristdemokraterna anser att två viktiga frågor för ett tryggt Europa är att stoppa människohandeln och barnpornografi.
Miljöpartiet
  • Miljöpartiet säger bestämt nej till en EU-stat och vill att EU ska ha begränsad centralstyrning och bygga på decentraliserat beslutsfattande. En av EU:s prioriterade uppgifter ska vara att garantera alla människors grundläggande rättigheter. Miljöpartiet vill också motverka ett kontrollsamhälle.
  • EU ska bli en föregångare i världen med mål om att minska växthusgaserna med 80 procent till 2020. EU:s miniminivåer för miljöskatter och miljöavgifter ska höjas och byggas ut. Flygskatter bör införas och EU ska verka för en global skatt på flygbränsle. Transportpolitiken ska inriktas på järnvägsnät och sjötransporter istället för motorvägar och flygplatser.
  • Miljöpartiet anser att centraliseringen av makt till EU innebär att människors möjligheter att påverka minskar. EU-kommissionen bör omvandlas från en politisk maktfaktor till ett rent administrativt och utredande organ.
Moderaterna
  • Moderaterna ser Europasamarbetet som en naturlig bas för en effektiv och resultatinriktad miljöpolitik. Partiet vill avskaffa alla tullar på etanol, ha fler miljövänliga bilar i Europa, och modernisera EU:s jordbrukspolitik.
  • Europa ska bli mer konkurrenskraftigt och fler människor måste få komma in på arbetsmarknaden. Moderaterna vill stärka den inre marknaden, avskaffa hinder för rörlighet för tjänster, värna den svenska modellen, och underlätta legal arbetskraftsinvandring.
  • För att bekämpa den grova organiserade brottsligheten behövs ett kraftfullt och gränsöverskridande rättsligt samarbete. Moderaterna vill förbättra EU:s arbete mot terrorism, förbättra brottsoffrens rättigheter, och ta krafttag mot människohandeln.
Socialdemokraterna
  • Full sysselsättning är socialdemokratins mål. Socialdemokraterna vill sätta löntagare före marknaden, stärka kollektivavtalen och investera för framtiden i utbildning och forskning.
  • Europa ska leda klimatarbetet. Socialdemokraterna vill anta skarpa klimatmål, investera i ett hållbart jordbruk och fiske, investera i tågtrafik, minska EU:s egna resor och investera i förnybara energikällor.
  • EU ska arbeta för global rättvisa. Socialdemokraterna vill stärka EU som fredsaktör, fortsätta EU:s utvidgning, skapa en rättvis världshandel, satsa på hållbar global utveckling och öka EU:s bistånd.
Vänsterpartiet
  • Vänsterpartiet röstar emot förslag som ökar EU:s makt och de arbetar mot förslag som kontrollerar människor. De brukar markera att EU inte borde ha beslutsrätt överhuvudtaget. Vänsterpartiet kämpar för att bekämpa intolerans och rasism. Dessutom vill Vänsterpartiet att den slösaktiga penningrullningen i EU ska stoppas.
  •  Vänsterpartiet arbetar för jämställdhet och mot diskriminering. Vänsterpartiet anser att EU inte ska lägga sig i medlemsländernas välfärdspolitik. Alla människor ska tillerkännas sina mänskliga rättigheter oavsett deras ursprung.
  • Tuffa åtgärder krävs mot industrin, investeringar krävs för att ställa om transporter och energiproduktion.

Källa: http://www.europaportalen.se/

Kommentarer
Postat av: Nathalie

Ja, det är viktigt :)

Precis! Så länge man är tillsammans och har roligt så är ju halva jobbet gjort. Men visst är det mysigt att hitta på något extra.

2009-06-07 @ 14:28:18
URL: http://nathaliesmode.blogg.se/
Postat av: Jennie

precis vad jag behövde! Röstade efter jag läste det haha, det blev miljöpartiet. Det verkade bra enligt detta ;>

2009-06-07 @ 22:11:25
URL: http://jennieth.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0