Nybakat

Imorse var det jag som var uppe med tuppen och fixade nybakat bröd till frukost, valnötslimpor närmare bestämt. Det är ju så ljuvligt gott med nybakat på morgonkvisten! Degen var klar sedan gårdagen eftersom det var ett bröd som skulle bakas dagen innan och sedan jäsa över natten i kylen. Det var bara att gå upp en halvtimme tidigare än vanligt och sätta in limporna i ugnen och sen kunde jag faktiskt hoppa ner i sängen en liten stund till. Det är alltså perfekt bröd att baka lagom så man får det till frukostbordet, och gott var det också. Jag är ju en riktigt frukostmänniska som verkligen kan (dvs. har god aptit) njuta av min frukost på morgonen, den ska gärna vara nyttig och stadig så man kan klara sig fram till lunch. Jag brukar äta en eller två mackor med sallad och något gott pålägg, ofta ost, skinka eller leverpastej. Sedan brukar det bli fil eller vaniljyoghurt med frukt eller bär (nu på sommaren blir det mycket jordgubbar) alternativt müsli eller flingor. Till allt detta blir det en kopp uppiggande kaffe. Jonas däremot, han kan knappt äta på morgonen, senast igår fick jag höra att mackan smakade som att tugga grus. Lite synd egentligen, för jag tycker det är mysigt att duka upp allt möjligt på frukostbordet och sedan sitta där länge, äta och ha det trevligt. Ja, ja nog om frukostvanor nu. Jag ska i alla fall rekommendera det här receptet som jag tänkte vara bussig att bjuda er på:
 
 
Valnötsbröd
1 limpa (Jag dubblade receptet så att det blev två limpor)

10 g jäst
5 dl mjölk
1 msk honung
3/4 tsk salt
10 dl fullkornsdinkelmjöl
50 g valnötter

Lös upp jästen i lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, honung och salt. Rör till sist ner mjöl och valnötter. Häll sedan smeten i en bakpappersklädd form (ca 1 1/2 liter). Strö över mjöl och linda om en handduk. Låt brödet stå i kylen över natten.

Dagen därpå; ställ in brödet i den kalla ugnen och sätt på 200 grader. Grädda i 45 minuter. Färdigt!
 



 
 
Idag har det i vanlig ordning varit jobb för min del. Därefter tittade jag förbi i Lindas nya butik på Storgatan, Carlbark Studio Artz, där hon säljer sin konst, lite kläder, fina smycken och lite annat fint handplockat. Sedan blev det cykeln hem. För tillfället händer dock inte så mycket, men snart ska jag göra mig iordning. Ikväll blir det nämligen korvfest hos Jonas, har har bjudit dit hela kompisgänget så det blir nog trevligt! Såklart att det blir korvbjudning när han har fyllt år liksom, han är ju trots allt lite smått galen i korv.

Puss.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0